Ovanliga raser

Då jag tidigare nämnt att jag håller på mycket med kattutställningar och stöter på olika typer av raser, tänkte jag här presentera några raser som är lite mer ovanliga och som man inte sett lika ofta. Många katter är innekatter vilket gör att de kan vara ovanliga för människan att se just för att de aldrig går utanför huset som vanliga katter gör. Detta betyder inte att de är ovanliga som kattras för dessa raser kan ändå vara populära men då de inte syns ute i det fria vet man inte att de är populära och tror därför att de är ovanliga.

Det finns katter som kallas raskatter. Dessa katter kostar mer och kräver även mer är andra katter gör. Då dessa är så dyra och fina vill man inte ha dem ute i naturen utan väljer att ha dem inomhus som innekatt. En innekatt hade heller inte klarat sig själv ute i naturen som en bondkatt hade. De tre kattraser som anses vara mest ovanliga kommer listas nedan.

Japaneese bobtail

Denna kattras är mycket ovanlig att se i Sverige och kanske är anledningen till detta att den egentligen härstammar från Japan. Namnet bobtail innebär att katten har en stump som svans. Pälsen på svansen är mycket tjockare än kattens vanliga päls vilket gör att svansen ser ut som en kanins svans.

La Perm

En annan kattras som inte syns ofta i Sverige. Den är inte bara ovanlig i Sverige utan i hela världen. Rasen skulle kännas igen fort eftersom pälsen avslöjar den. Pälsen kan nämligen ändra sig från krulligt till vågig beroende på om katten är långhårig eller korthårig.

Korat

Denna kattras har funnits länge men är ännu ovanlig i Sverige trots att den kom hit från Thailand redan år 1970. Katten passar som sällskapskatt men då den är sparsmakad kan den kräva mer än vad en vanlig bondkatt hade gjort.